Descobrint la Vall de Sorteny i Parròquia d'Ordino

Més informació a: www.biosferaordino.ad

Nivells de dificultat


Nivell alt
Nivell mig
Nivell baix
Nivell alt
5.5 Durada (hores)
13 Distància (km)
1200 Desnivell positiu

 

Aparcament P.N.Sorteny-Refugi de Sorteny-Pleta de la Cebollera-Pic de Sal-Aparcament P.N.Sorteny

Ens mourem avui per un dels sectors menys concorreguts del P.N. de Sorteny, en concret, pel sector de la serra de la Cebollera, on trobarem el pic de Sal, de 2.741 metres, objectiu del dia. Sortirem de l’ aparcament del P.N. de Sorteny i seguirem el GRP per, un cop passat el refugi, arribar fins a l’encreuament que ens portaria al pic de la Serrera. Aquí deixarem el GRP i, passant per la pleta de la Cebollera i el planell gran del mateix nom, arribarem a la portella de la Cebollera. Des d´aquí, només ens caldrà seguir la cresta fronterera per arribar al nostre objectiu del dia, el pic de Sal. El descens, l´efectuarem seguint la carena i els seus diferents pics fins al port vell, per on descendrem cap al refugi de Rialp i per aquesta vall finalitzar la sortida al pàrquing d´inici de Sorteny.

 

Nivell mig
5.5 Durada (hores)
13 Distància (km)
710 Desnivell positiu

 

Aparcament P.N.Sorteny-El Serrat-Llorts-Bordes d’Ensegur-Arans-Bordes de les planes de Sornàs-Ordino-Farga Rossell

Iniciarem el recorregut a l’aparcament del P.N. de Sorteny i acabarem la jornada, a l’igual que el nivell baix, a la farga Rossell. Per arribar al destí ens caldrà assolir dos objectius, el primer, les bordes d´Ensegur. Per arribar-hi haurem de passar pel Serrat i per Llorts i, des d’aquí, un camí en forta pujada ens conduirà fins la collada d’Ensegur per arribar, posteriorment, a les pintoresques bordes d’Ensegur. Tornarem cap a la collada i iniciarem el descens fins el poble d’Arans. Després d’un petit tram fàcil iniciarem, passada la Cortinada, el segon objectiu del dia, les bordes de les Planes de Sornàs. Un curt però intens ascens seguint el GR11 ens hi portarà. Des d’aquí, ja en descens, arribarem a Sornàs, passarem per Ordino i finalment arribarem a la farga Rossell, final de la jornada.

 

Nivell baix
4 Durada (hores)
11.2 Distància (km)
241 Desnivell positiu

 

Aparcament P.N.Sorteny-El Serrat-Llorts-Ordino-Farga Rossell

D’aquesta llarga sortida d’uns 14 quilòmetres, en destaquem dues característiques: La primera és que excepte la part inicial que transcorre per un sender, la resta és per pista ample, el camí Ral. La segona característica es que tot el recorregut és en descens o pla. Això fa que encara que la sortida sigui llarga, és còmode i agradable. Iniciarem l’excursió a l’aparcament del P.N. de Sorteny i agafarem el GRP que ens portarà fins el poble del Serrat, primer a prop del riu de Sorteny i posteriorment a tocar del riu Rialb. A partir d´aquí i fins el final de la sortida resseguirem tota l’estona el riu Valira del Nord. Passant per les Salines, on hi trobarem una piscifactoria, arribarem a Llorts, on abandonarem el GRP i agafarem el camí Ral fins al final de la jornada. Aquest camí, conegut com la Ruta del Ferro, l’iniciarem a la mina de ferro de Llorts fins a la Cortinada, on podrem conèixer l’ activitat metal·lúrgica que hi va haver a Andorra fins a finals del segle XIX. Riu avall passarem per Ansalonga i Ordino per arribar finalment a la Farga Rossell, centre d’interpretació del ferro, ideal per acabar la jornada d’avui.

 

Imatges de la sortida